k s logo main
Якої допомоги потребує дитина з ПТСР?

Якої допомоги потребує дитина з ПТСР?

Юліана Маслак

Наші діти – це величезна радість, і ми намагаємося наповнити їхнє життя яскравими емоціями та незабутніми моментами. Однак іноді у світі відбуваються жахливі речі, які б не мали торкатися наших дітей, де вони стикаються з травматичними подіями, що залишають травматичні сліди на душі дитини. Діагноз посттравматичного стресового розладу (ПТСР) може викликати в нас страх та безпомічність, проте нашою головною метою є надання допомоги дитині, аби вона могла справитися і прожити травматичний досвід.

Отож, якої допомоги потребує дитина, яка прожила психотравмуючий досвід?

  1. Створення безпечного середовища: фізична та психологічна безпека стають фундаментом для відновлення. Забезпечення захисту та підтримки є критичним для того, щоб уникнути повторного переживання травматичних подій та допомогти дитині відчути, що про неї  турбуються.
  2. Соціальна підтримка: збільшення кількості часу та якість його проведення допомагає відчувати підтримку дитини, допомагає їй відчувати себе захищеною і те, що вона не одна з цією проблемою. Для цього важливо залучати не лише батьків, але й інших близьких осіб, які дають дитині відчуття безпеки.
  3. Можливість говорити про свої відчуття: важливо дати дитині можливість розповісти свою історію та поділитися почуттями, виявляти власні емоції і переживання, що пов’язані із травматичними подіями. Вона повинна знати, що її слухають, чи то фахівець, чи близькі рідні.
  4. Психотерапія: застосування доказових, ефективних та фахових травмофокусованих методів психотерапії, таких як когнітивно-поведінкова терапія та EMDR (метод десенсибілізації та репроцесуалізації травми рухом очей), суттєво зменшує симптоми  ПТСР. 
  5. Медикаментозна терапія: у випадках, коли дитина має наявні інші розлади (наприклад, депресією, тривожний чи розлади сну), медикаментозна терапія може бути рекомендована. Важливо призначати ліки лише під наглядом лікаря та враховуючи індивідуальні потреби дитини.
  6. Навички позитивного батьківського керівництва: різні емоційні та поведінкові прояви такі, як агресія, уникнення, можуть стати перепоною у подоланні ПТСР, тому батькам буде рекомендовано оволодіти інструментарієм позитивного поведінкового керівництва.

Розуміння, турбота та підтримка є важливими складовими відновлення дитини після травматичного досвіду. Надати дитині можливість  внутрішньо зростати та повернутись до свого дитинства стане важливим фактором у подоланні наслідків ПТСР та формування міцного фундаменту для майбутнього.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00