k s logo main
Які ознаки та симптоми високофункціональної депресії (дистимії)?
ks img blog 26

Які ознаки та симптоми високофункціональної депресії (дистимії)?

Анна Собова

Ознаки та симптоми високофункціональної депресії схожі на ті, що викликані великою депресією, але є менш вираженими. Вони можуть включати зміни в харчових звичках і звичках сну, низьку самооцінку, втому, безнадійність та труднощі з концентрацією уваги. Симптоми зберігаються протягом більшості днів, викликають майже постійний пригнічений настрій, який триває два і більше років. Більшість людей функціонує майже нормально, але зсередини вони страждають. Лікування при високофункціональній депресії можливе за допомогою медикаментів та терапії.

Високофункціональна депресія – це реальна проблема, і вона може мати серйозні наслідки, якщо її не вирішувати і не лікувати. Діагноз високофункціональної депресії офіційно називають стійким депресивним розладом або PDD (persistent depressive disorder). Людина, яка страждає на PDD, відчуває багато симптомів депресії, але менш виражено. Це дозволяє людині мати можливість нормально функціонувати, ходити на роботу чи в школу, добре працювати, виконувати обов’язки вдома та займатися більшістю соціальних активностей.
Цей тип депресії важко виявити в себе, але ще важче – в інших. Зовнішньому світу людина з PDD здається звичайною. Але всередині ця людина страждає. Високофункціональна депресія може здатися не такою серйозною, як велика депресія, але її слід діагностувати та лікувати. Життя з PDD може викликати страждання і знижувати якість життя, але лікування та самоорганізація можуть допомогти.

Що таке високофункціональна депресія?

Багато психічних захворювань досить важкі і можуть погіршувати працездатність людини. Насправді, для багатьох станів психічного здоров’я значна дисфункція є діагностичним критерієм. Дисфункція означає, що людина не функціонує повною мірою в одній або декількох сферах життя. Це може проявлятися у нездатності справлятися на роботі, академічній неуспішності, уникненні соціальних активностей, або в нездатності будувати і підтримувати здорові стосунки.
У деяких випадках психічне захворювання може бути менш важким, і хоча людина відчуває симптоми, вона все ще здатна нормально, або майже нормально функціонувати більшість часу. Це може свідчити про високофункціональність або психічне захворювання. Важливо пам’ятати, що високофункціональне – це не те саме, що повноцінно функціонуюче. При такому типі депресії все ж є деякі порушення. Коли людина здатна функціонувати, але все ще відчуває значні симптоми депресії, це називається стійким депресивним розладом. Раніше цю психічну хворобу називали дистимія, і зараз деколи вживають цей термін.

Симптоми та діагностика високофункціональної депресії.

Високофункціональна депресія, або PDD – це визнаний стан психічного здоров’я, який повинен бути діагностований психіатром або іншим фахівцем з психічного здоров’я. Існують певні критерії, які описують симптоми, і вони повинні виконуватись, щоб діагноз був встановлений. Ці критерії разом являють собою високоефективний тест на депресію і вони перераховані у посібнику з діагностики та статистики психічних розладів (DSM-5). Багато симптомів подібні до тих, що мають місце при великій депресії, але, як правило, вони менш виражені.

Перший критерій PDD полягає в тому, що людина відчуває пригнічений настрій більшість днів і більшу частину дня протягом мінімум двох років. Пригнічений настрій повинен включати два або більше таких симптомів:

  • зниження апетиту або переїдання
  • безсоння або надмірна сонливість
  • брак енергії та втома
  • знижена самооцінка
  • труднощі з концентрацією уваги та прийняттям рішень
  • песимізм і безнадія.

На додаток до цих симптомів, які викликають пригнічений настрій більшу частину часу, є ще кілька критеріїв, які повинні бути виконані для встановлення діагнозу PDD:

  • пригнічений настрій, що характеризується перерахованими вище симптомами, повинен виникати протягом більшості днів протягом принаймні двох років без будь-якого позбавлення від депресії довше двох місяців у цей період
  • людина ніколи не відчувала періоду манії чи гіпоманії, незвичного ейфорійного та енергійного настрою
  • симптоми депресії не можна пояснити іншим психічним захворюванням, медичним станом чи зловживанням наркотиками
  • симптоми і пригнічений настрій повинні викликати певні порушення в одній або декількох сферах нормального функціонування та значні страждання у людини
  • людина з діагнозом PDD також може відповідати критеріям великої депресії.

Як це жити з високофункціональною депресією.

Діагностичні критерії PDD чітко визначають, як виглядає високофункціональна депресія в клінічному відношенні, але це не обов’язково схоже на те які є відчуття, коли переживаєш її. Можливо, буде корисніше розглянути, як відчувають себе люди при цьому психічному захворюванні.
Ти відчуваєш себе трохи пригніченим більшу частину часу. Інші люди можуть це помітити і називати тебе похмурим, цинічним чи пригніченим.
Твій знижений настрій майже завжди присутній, і здається, що він ніколи не покращиться. Коли ти відчуваєш себе щасливим, це не триває довго.
Ти можеш відчувати втому весь час, навіть, якщо ти висипаєшся, або занадто багато спиш.
Це може здаватись лінощами, але ти просто не маєш енергії, щоб зробити роботу.
Ти відчуваєш себе поганим, недостойним, і ніби не заслуговуєш на те, щоб бути щасливим, або бути любленим.
Ти робиш усе, що треба робити, ходиш до школи чи підтримуєш будинок в чистоті, але це завжди здається монументальними зусиллями.
Ти набираєш або втрачаєш вагу, без якогось сенсу, тому що, або не маєш апетиту, або переїдаєш, не замислюючись над цим.
Ти можеш відчувати себе часто безнадійно, або багато плакати без будь-якої реальної, конкретної причини.
Ти працюєш досить добре на роботі чи в школі, але це важко і зосередитись на завданнях тобі складно.
Ти змушуєш себе бути соціально активним, хоча волів би відмовитись від спілкування взагалі.
PDD може спричиняти ускладнення, які здаються непов’язаними, як от зловживання наркотиками, хронічний біль, труднощі у стосунках та проблеми на роботі чи в школі.

Ознаки епізоду великої депресії.

Кожен, хто має PDD, також ризикує зазнати епізодів великої депресії. Насправді, у більшості людей з PDD принаймні один раз у житті буде один такий епізод. Для деяких людей з PDD стійка депресія низького рівня може перетворитися на сильну депресію у будь-який час. Незважаючи на те, що два стани схожі і можуть виникати у однієї людини, є деякі суттєві відмінності.
Дві важливі відмінності – тривалість та тяжкість. PDD зберігається протягом тривалого періоду часу, двох років і більше, тоді як велика депресія виникає епізодами, які є короткочасними, але тривають принаймні два тижні. Симптоми схожі, але під час епізоду великої депресії вони сильніші.
Також суттєвим є розмежування функціонування. Хтось із PDD функціонує на типовому рівні, але під час епізоду великої депресії функціонування знижується. Людина може почати погано справлятися у школі або на роботі, не в змозі виконувати певні обов’язки, уникає активностей, в яких зазвичай бере участь, стає соціально ізольованою, або навіть перестає притримуватись правил особистої гігієни.
Нарешті, є деякі додаткові симптоми, які можуть виникнути під час епізоду великої депресії. Багато симптомів можуть бути схожими, лише більш важкими, але велика депресія також може викликати відсутність інтересу до активностей, які зазвичай приносили задоволення, надзвичайне почуття провини, зміни емоційного стану, суїцидальні думки та поведінку. У рідкісних випадках депресивний епізод може навіть викликати психотичні симптоми, такі як марення чи параноя.

Високофункціональну депресію можна лікувати.

Хоча PDD може бути не такою важкою і виснажливою, як велика депресія, вона все ж таки викликає порушення функцій та зменшення здатності насолоджуватися життям. Немає жодної причини жити з постійним пригніченим настроєм, коли доступні ефективні методи лікування. Перший крок для отримання допомоги при високофункціональній депресії – це встановити діагноз. Це може бути не легко, якщо людина не усвідомлює, що її пригнічений настрій є насправді психічним захворюванням, яке піддається лікуванню. Може бути помічним, якщо близька людина пояснить, що це є хвороба. Після встановлення діагнозу PDD можна лікувати комбінацією ліків і психотерапії. Антидепресанти можуть допомогти підняти настрій, хоча для того, щоб відчути їх дію, може знадобитись кілька тижнів. Також можливо прийдеться зробити кілька спроб з різними типами ліків, щоб знайти ті, які найкраще працюють. Психотерапія допомагає лікувати PDD, навчаючи пацієнтів способів розпізнавати негативні закономірності в думках та активно їх змінювати. Незважаючи на те, що амбулаторна терапія може допомогти, багато людей з PDD можуть отримати користь від інтенсивної, цілеспрямованої та всебічної терапії, що можлива в стаціонарі.
Розпізнати ознаки високофункціональної депресії не завжди легко. Це підступне психічне захворювання, оскільки воно ховається за здатністю нормально функціонувати. Навіть людині, яка страждає на PDD, нелегко зрозуміти, що це справжня психічна хвороба. Отримання допомоги важливе, оскільки лікування може зробити життя приємнішим, призвести до кращого світогляду, покращити настрій, функціонування та якість життя в цілому.

Оригінал статті: https://www.bridgestorecovery.com/high-functioning-depression/signs-symptoms-high-functioning-depression/

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00