k s logo main
Як знати, який вид терапії рекомендований при певному розладі?

Як знати, який вид терапії рекомендований при певному розладі?

Поліна Сергієнко

  Коли ми потерпаємо від того чи іншого озладу, то звичайно ми шукаємо найкращий метод лікування, який може дати у найшвидший період найвищий терапевтичний результат. Оскільки “на ринку” пропонується багато методів лікування, а час і кошти є обмежені, ми потребуємо допомоги у виборі найоптимальнішого підходу. 

       У багатьох розвинених західних країнах, щоб допомогти пацієнтам з вибором найоптимальнішого методу терапії, а державі і страховим компаніям з найоптимальнішою інвестицією коштів, науковими закладами проводяться ретельні наукові дослідження, які дозволяють неупереджено оцінити ефективність того чи іншого методу терапії. На основі результатів цих досліджень формуються протоколи.

     Ознайомитися з протоколами терапії найбільш поширених психічних розладів розроблених вищезгаданим Британським інститутом NICE ви можете  на сайті цього закладу (англійською). 

При багатьох психічних розладах когнітивно-поведінкова терапія є методом вибору, або принаймні одним з методів першого вибору – і це відображено як у протоколах NICE, так і у багатьох інших рекомендаціях фахових товариств. Це стосується і усіх тривожних розладів, депресії, постравматичного стресового, розладів харчової поведінки та багатьох інших. Звісно, не тільки КПТ є ефективним методом терапії, інші методи – для прикладу EMDR, інтерперсональна терапія, сімейна та інші мають також своє місце у лікуванні тих чи інших розладів. 

    Тому вибираючи психотерапевта, важливо насамперед знати, чи він володіє методом психотерапії, який є рекомендований протоколами саме при Вашому розладі. А тому спершу вам важлива точна діагностика ваших проблем, яку зазвичай робить лікар-психіатр. Важливо усвідомлювати, що сучасна психотерапія охоплює понад сотню різних підходів і не усі вони є досліджені, не усі рівноефективні,  тому наукова визнаність певних напрямів є необхідністю.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00