k s logo main
Як попередити розлади харчової поведінки у дітей та підлітків

Як попередити розлади харчової поведінки у дітей та підлітків

Леся Підлісецька

Багато факторів можуть сприяти розвитку розладів харчової поведінки у дітей та підлітків. Попри те, що немає універсального способу запобігти цим розладам, підтримка батьків відіграє значущу роль.

Ось кілька ідей, які допоможуть батькам формувати навички здорового харчування та позитивного образу тіла у дітей та молоді.

 

  • Розвивайте навички здорового харчування.

Заохочуйте дітей обирати корисну, різноманітну та поживну їжу. Уникайте дієти та розмов про неї у присутності дитини. Знайдіть час для спільної їжі з дитиною й всією сім’єю.

 

  • Подавайте хороший приклад.

Будьте прикладом для наслідування для своїх дітей і заохочуйте їх до здорового харчування. Демонструйте навички здорового харчування та займайтеся фізичною активністю для здоров’я та задоволення, а не для схуднення.

 

  • Навчайте корисних способів подолання стресу.

Розвивайте у своїх дітей навички, які допоможуть справлятися зі стресом у здоровий спосіб, наприклад, достатній сон, щоденна фізична активність, дихальні вправи, медитації тощо.

 

  • Зміцнюйте здорову самооцінку та образ тіла.

Формуйте здорову самооцінку вашої дитини, обговорюйте її сильні сторони та досягнення. Не критикуйте та не коментуйте тіло чи зовнішність вашої дитини. Також уникайте розмов про незадоволення своїм тілом у її присутності.

 

  • Поговоріть зі своєю дитиною про тиск культури, засобів масової інформації, однолітків і суспільства щодо схуднення.

Є багато повідомлень у соціальних мережах, які пропагують небезпечні ідеї, наприклад розглядають анорексію як спосіб життя, а не як розлад харчової поведінки. Допомагайте своїм дітям розвивати критичне мислення щодо суспільних образів та повідомлень, які вони отримують із засобів масової інформації та соціальних мереж.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00