k s logo main
Як підтримати дитину з депресією

Як підтримати дитину з депресією

Леся Підлісецька

Коли поруч нас людина, яка переживає депресію, ми часто відчуваємо засмученість та безсилля, ми не знаємо, як підбадьорити її, підтримати. Особливо, якщо це дитина чи підліток і відмовляється від допомоги.

Ось кілька порад батькам, як допомогти дитині з депресією:

 

  • Дізнайтесь якомога більше про депресію та методи лікування, щоб добре розуміти симптоми цього розладу та яка допомога необхідна вашій дитині. Постарайтеся запастися терпінням.Пам’ятайте, потрібен час, щоб відбулося покращення.

 

  • Допоможіть дитині створити регулярний розпорядок дня та дотримуватись його. Запропонуйте скласти та організувати графік прийому їжі, ліків, фізичної активності, прогулянок з друзями, навчання, домашніх справ та сну.

 

  • Плануйте спільний час з дитиною, щоб займатись тим, що вам обом подобається. Наприклад, прогулянки на свіжому повітрі, цікаві ігри, перегляд смішного фільму чи відео, малювання, приготування улюблених страв. Відмовтесь від телефону на цей час, щоб зменшити відволікання та бути більш зосередженим на спілкуванні з дитиною.

 

  • Запропонуйте допомогу у виконанні конкретних завдань. Діти та підлітки з депресією часто не в змозі добре виконувати певні завдання. Тому варто запитати, наприклад, що ви можете допомогти з організацією домашніх справ чи навчання.

 

  • Заохочуйте займатись фізичною активністю, адже це ще один спосіб підняти настрій.

 

  • Створіть атмосферу підтримки та доброзичливості. Дайте зрозуміти своїй дитині, що ви поруч, турбуєтесь про неї та готові вислухати. Уважно слухайте, що вона говорить про свої відчуття, без засуджень і порад.

 

  • Обов’язково підтримуйте контакт з дитячим психіатром та психотерапевтом вашої дитини. Слідкуйте, щоб дитина систематично відвідувала індивідуальні заняття з психотерапевтом та моніторингові консультації у дитячого психіатра. Якщо дитині призначені медикаменти, слід дотримуватись регулярного прийому у рекомендованій дозі та в домовлений час.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00