k s logo main
Як підготувати дитину до відвідування психіатра?

Як підготувати дитину до відвідування психіатра?

Анастасія Бабляк

Відвідування психіатра може бути важливим кроком для сім’ї, адже дитячий психіатр є саме тим фахівцем, хто може вчасно виявити ті чи інші виклики в сфері психічного здоров’я, роз’яснити причини та прогноз щодо вирішення проблем, а також порекомендувати ефективні та доказові методи втручань. Для забезпечення позитивного досвіду і полегшення процесу обстеження важливо підготувати дитину до відвідин психіатра.

Ось декілька порад, як краще підготувати для цього дитину:

  1. Налаштуйте дитину. Як це зробити краще саме для вашої дитини насамперед буде залежати від її віку та розуміння нею самої ситуації. Якщо ми говоримо про дитину меншого віку, важливо, аби в часі візиту дитина добре себе почувала, як фізично, так і емоційно. Це допоможе дитячому психіатру не лише побудувати з дитиною кращий стосунок, але й сприятиме кращому обстеженню. Відтак батькам необхідно обдумати, що саме може допомогти дитині почувати себе комфортніше в часі візиту, і постаратись це втілити. Якщо ми говоримо про дітей старшого віку, і особливо підлітків, варто проговорити з ними ще до візиту фахівця делікатно, але в цей же час щиро, що вас турбує в його/її поведінці чи інших сферах, обдумати, які питання ви плануєте піднімати. В часі цієї розмови дуже важливо почути саму думку і ставлення дитини/підлітка і дати йому/їй відчуття надії, що ви звертаєтесь до дитячого психіатра для того, аби знайти добрі та ефективні шляхи вирішення тих чи інших питань, налагодити стосунок між вами та ін.
  2. Будьте уважні до почуттів та потреб дитини. Якщо ви плануєте візит до дитячого психіатра з дитиною меншого віку, вам буде важливо нормалізовувати її переживання, допомогти краще адаптуватись до нового місця, тому ви можете мати зі собою ті речі, які полегшать цей процес, наприклад, мати знайомі йому/їй іграшки чи предмети. Якщо мова іде про дитину старшого віку і підлітка, важливо поцікавитись, як сама він/вона ставиться до майбутнього візиту. Спробуйте задавати відкриті запитання, адже це допоможе отримати щире розуміння думок і почуттів дитини, наприклад, «Чи ти можеш підказати, за що ти переживаєш, коли ми будемо у лікаря?» або «Я розумію, це непросто про це з кимось ділитись. Чи можеш мені більше розказати про свої переживання, коли ми будемо в лікаря?» Постарайтесь прийняти його/її емоції та думки, коли ви будете чути відповіді на ваше запитання, нормалізуйте його/її переживання, і дайте йому/їй відчуття безпеки та неосудливості.
  3. Дайте відчуття надії. Старшим дітям та підліткам ви можете пояснити, що психіатр – це лікар, який знає, що відбувається з емоціями, думками та поведінкою дитини і як допомогти, якщо в цих сферах є певні виклики. Наголосіть, що це безпечний простір, де можна буде ділитися своїми переживаннями чи труднощами та не боятись осуду чи критики. Це лікар, який з турботою, розумінням, прийняттям і теплом вислухає все, що непокоїть, щоб разом знайти шлях до подолання цих проблем. Висловлюйте підтримку та заохочення і наголошуйте, що це важливий крок до самопізнання та особистісного зростання, адже ментальне здоров’я є такою ж важливою складовою загального благополуччя, як і соматичне.
  4. Поясніть, що ви будете підтримувати дитину протягом візиту. Старшим дітям та підліткам ви можете сказати, що ви будете поруч під час зустрічі. Або ж якщо ви вважаєте, що існує певна інформація, якою краще з фахівцем поділитись наодинці, то обдумайте, як це краще організувати і повідомте про це дитину і фахівця. Для маленьких дітей особливо важливо відчувати вашу підтримку та безпеку в новому середовищі, тому будьте поруч і виявляйте турботу та уважність до неї.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00