k s logo main
Як перевірити, що фахівець практикує доказову психотерапію?

Як перевірити, що фахівець практикує доказову психотерапію?

Поліна Сергієнко

Коли люди приходять в терапію, одним з ключових питань є “Чи зможе даний терапевт мені допомогти?”. Єдиним, наразі, об’єктивним критерієм, за яким це можна з’ясувати, це доказовість психотерапії, яку спеціаліст пропонує. 

Основні поради щодо вибору доказової психотерапії:

  1. Ознайомитися з офіційними протоколами, які є по суті рекомендацією з вибору тих чи інших терапевтичних втручань при тій чи іншій проблемі. Для прикладу, у Великобританії при міністерстві охорони здоров`я функціонує Національний інститут клінічної майстерності (NICE), експерти якого неупереджено аналізують результати досліджень ефективності лікування того чи іншого розладу тим чи іншим методом,  і відповідно розробляють клінічні протоколи для лікування – і ці протоколи є рекомендацією з вибору належних втручань як для фахівців, так і для пацієнтів.
  2. Дослідити власне зазначений метод. На щастя, в інформаційну епоху віднайти інфомацію про джерела наукового знання, проведені дослідження, науковців тощо не складає особливої проблеми, а отже, застосувавши критичне мислення і консультації компетентних осіб, можна визначити, наскільки потенційно об’єктивним є даний метод.

Вибір відповідної методики помилково вважається другорядним відносно особистості терапевта. В реальності ж, як показують дослідження, це має рівноцінне значення. Саме тому не варто нехтувати рекомендаціями вибору психотерапевтичного підходу, адже від цього прямо залежить результативність лікування. 

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00