k s logo main
Як батькам виявити депресію в підлітка?

Як батькам виявити депресію в підлітка?

Коли діти ще маленькі, батьки природно звикли опікуватися ними і рятувати їх у випадках потреби. Проте, в процесі  дорослішання і набування життєвого досвіду,  проблеми підлітків ускладнюються, індивідуалізуються. В такі моменти діти можуть прагнути самостійності і батькам доводиться перейти на дальній план, що може стати викликом. Не зважаючи на цю дистанцію, бажання допомогти є нормальним, особливо коли це депресивний розлад, і щоб зробити це ефективно, важливо вчасно виявити його ознаки.

Що може сигналізувати про наявність депресії в підлітка:

  1. Дитина є сумною або дратівливою більшу частину дня, більшість днів на тиждень впродовж щонайменше двох тижнів;
  2. Втрата інтересу до речей, які раніше їй дуже подобалися;
  3. Змінилися звички в їжі чи сні;
  4. Втрата апетиту або переїдання;
  5. Порушення сну, недосипання або пересипання;
  6. Проблеми з концентрацією або прийняттям рішень;
  7. Нездоровий набір або втрата ваги;
  8. Дитина має дуже мало енергії, або мотивації робити що-небудь, поводиться ліниво;
  9. Почуття нікчемності, безнадійності щодо свого майбутнього чи необгрунтоване переживання провини, негативні думки або коментарі про себе;
  10. Погіршення академічної успішності;
  11. Думки про самогубство. (Якщо так, дуже важливо негайно проконсультуватися зі спеціалістом з психічного здоров’я!)

Часті перепади настрою є нормальним явищем в підлітковому віці, і до цього треба ставитися з розумінням. Проте, надмірна дратівливість або перманентно пригнічений настрій можуть бути ознакою депресивного розладу.

В перехідний період, коли зв’язки з людьми за межами родини посідають провідне місце в житті, соціальна ізоляція є ознакою депресії. Відстороненість може проявлятися не просто через перебування у своїй кімнаті, а й обмеження спілкування з близькими друзями або скороченням часу, проведеного в компанії, особливо якщо дитина раніше була активною і товариською.

Інша річ, про яку варто хвилюватися у підлітків, – це самоушкодження Підлітки можуть завдавати собі тілесної шкоди, щоб фізичним болем приглушити душевний. Також деструктивним способом подолати депресивний розлад може стати зловживання психоактивними речовинами. Але найсерйозніше, на що слід звернути увагу, це якщо дитина думає про самогубство або намагається його вчинити. Ці ознаки є беззаперечними сигналами звернути увагу на психологічний стан підлітка.

Якщо підліток виявляє більше ніж кілька з цих ознак, це може свідчити про депресію, яка вимагає професійної уваги. Хоча батьки не завжди можуть впливати на прагнення дитини до покращення свого стану, є певні речі, якими можливо підтримати дитину. Перш-за-все, просто дати їй зрозуміти, що ви поруч.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00