k s logo main
Як батькам говорити про суїцидальні думки з своїми дітьми

Як батькам говорити про суїцидальні думки з своїми дітьми

Леся Підлісецька

Багато людей почуваються незручно, коли говорять про самогубство і вірять у те, що це підвищує його ймовірність. Але дослідження показують нам, що, навпаки, відверта, турботлива розмова, з більшою ймовірністю врятує життя, ніж підштовхне до спроби самогубства.

Ставлячи прямі запитання про суїцидальні думки та почуття вашої дитини, ви даєте їй можливість говорити про них. Ви також допомагаєте своїй дитині почуватися менш самотньою в той час, коли вона найбільше потребує підтримки.

Якщо ви хвилюєтеся, що ваша дитина думає про самогубство, спробуйте обережно поговорити з нею.

Під час розмови врахуйте наступне:

  • Розпочинайте розмову обережно. Наприклад, ви можете сказати: «Я помітила, що зараз ти виглядаєш дуже розгубленою, чи щось трапилось?». Але в якийсь момент під час розмови дуже важливо поставити пряме запитання про те, чи думає дитина про самогубство.

  • Використовуйте чіткі та прямі слова. Коли ви запитуєте про суїцидальні думки, використовуйте чіткі слова, такі як «самогубство», «покінчити з життям» або «покінчити життя самогубством». Наприклад: «Хотіла запитати, чи усе настільки погано, що у тебе виникають думки про самогубство?» Використання прямих слів дає їм зрозуміти, що ви хочете, щоб вони розповіли вам про це, і що з вами безпечно спілкуватися.
  • Потренуйтеся вимовляти слова заздалегідь. Можливо, вам буде корисно потренуватися вимовляти слова, які ви збираєтеся використовувати, перш ніж говорити з дитиною. Це може допомогти почуватися впевненіше під час розмови.

 

Якщо у вашої дитини є суїцидальні думки, зробіть наступні кроки:

  • Залишайтеся зі своєю дитиною або попросіть когось іншого залишитися з нею. Не залишайте дитину одну.
  • Приберіть усе, що може завдати шкоди, як-от гострі предмети, мотузки, бритви, медикаменти тощо.
  • Скажіть дитині, що вам небайдуже і ви хочете допомогти.
  • Якнайшвидше зверніться за професійною допомогою.

Якщо ви вважаєте, що вашій дитині загрожує безпосередня небезпека самогубства, зателефонуйте за номером 103 або відвезіть дитину до відділення невідкладної допомоги.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00