k s logo main
ks img blog 1

Від мрій до дій!

Ірина Скорбач

Усі ми знаємо, що вести здоровий спосіб життя – займатись спортом, харчуватись корисною їжею, збагаченою овочами, фруктами,обмежувати сіль, смажені страви – є дуже важливо. Проблема тільки в тому, що знати і робити – це дві різні речі.

Усі ми знаємо, що відкладати усе на потім, менше часу проводити в популярних соціальних мережах, переглядати телевізор – це не є корисно для нас. Знаємо, що маємо бажання вивчити нову іноземну мову і це є мрією життя – але не вчимо… Ми добре розуміємо важливість втілення мрій, бажань, але перепони з’являються тоді, коли необхідно перейти до дій.

Чому впровадження чогось нового для нас є таким важким? Як наші мрії, бажання підкріплювати діями? Що нам може допомогти в наших діях, хто може підтримати нас? Відповідь водночас і проста, і складна.

Що таке дія? діяти?

Проблема нас, людей, не полягає в нашому нерозумінні чогось, скоріше всього навпаки, ми добре розуміємо, як діяти і що конкретно робити:
– хочемо схуднути – вживаємо менше калорій і більше рухаємось,
– хочемо написати книгу – пишемо її,
– хочемо вивчати іноземну мову – вивчаємо,
– хочемо мати добру фізичну форму – ідемо в спортзал!

Тільки ми цього зазвичай не робимо! А що ми робимо? –

Читаємо про різні плани і програми, багато говоримо про це, конкретні дії відкладаємо «на потім», а замість них займаємось чимось іншим. Пізніше почуваємось винними, що цього не втілили і стараємось уникати думати про це. Потім знову вирішуємо щось зробити, але знов або читаємо, або відкладаємо. Читати – це не те ж саме, що діяти, хіба ж нашим свідомим бажанням було читати багато книжок. Говорити – це не те саме, що діяти, хіба нашим свідомим бажанням було навчитись доброї комунікації.

Діяти – це щось робити! Що ж нас стримує від бажання до втілення дії? Така дрібничка, яка є у нас у всіх, але ми ніколи не замислюємось, що з цим робити і взагалі, що є в нас. Це СТРАХ!

Чому, маючи бажання написати книгу, або статтю, ми не робимо цього, а досліджуємо новини Фейсбуку, перевіряємо е-mail? Тому, що боїмось, що у нас не вийде, боїмось, що ми не є достатньо професійними в цьому.

Чому не говоримо в сім’ї з нашими партнерами про проблему, якщо є якісь труднощі в стосунку? Боїмося відкинення, насміхань, виглядати по-дурному, боїмося бути вразливими…

Чому ми не припиняємо нездорові стосунки, якщо нас ображають, знецінюють. Бо боїмося, як ми будемо виглядати в очах рідних, друзів, будемо самотні, і вже нічого не вийде доброго в новому стосунку.

Хочемо вивчити мову, знайти оптимального партнера для здорового стосунку, навчитись грати на музичному інструменті… Але боїмося… і несвідомо будуємо стратегії, щоб уникнути небажаної поразки. Ми, люди, хочемо собі ніби допомогти, і уникаємо того, що нам здається нас зранить. Уникаємо, а потім не маємо добрих навичок. Ніби підсвідомо відчуваємо, що не маємо пробувати нового досвіду.

Отже, щоб перейти до дій – маємо подолати страх! Єдиний спосіб цього навчитись – робити це!

Як може виглядати план дій?

– вчись через дії. Не через прочитання «про це», або розмови «про це». В контексті дії ми отримуємо досвід, який так само може бути підказкою, що робити далі, або не робити.

– напиши, чого ти боїшся. Не робиш дії – страх є перепоною. Напиши про нього. З чим, на твою думку, ти не справишся? Які переконання стримують тебе від втілення дій? Напиши про це. Написати – це перша дія!

– йди назустріч своїм страхам. Боїмося почати вчити англійську? Лише 2 хвилини прослуховування аудіо з англійської на початку є добрим кроком до великої мрії. Починай з маленького кроку.

– подивись на поразку-як на важливий досвід! Наша поразка сприймається нами, ніби ми безнадійні. Але подивимось з іншого боку – вона вчить, на що ми можемо звернути увагу і йти до нового досвіду. Кожна поразка відкриває нові можливості.

– роби висновки і по новому дій! Це цілий процес – дії – поразка – досвід – висновки – нові дії. Немає універсального плану «без помилок». Модифікуй свої дії до нових обставин.

Страх не є вирішальним чинником в нашому житті. Він не визначає напрямок нашого життя. Він є тільки позицією малої, упертої дитини, що хоче стояти на своєму, щоб уникнути неприємностей. Але той дискомфорт не є страшним, він тільки супроводжує до великих цілей і подоланню власних бар’єрів.

Ми можемо долати свій страх! Почнемо зараз!

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00