k s logo main
Синдром Туретта. Міфи та факти

Синдром Туретта. Міфи та факти

Леся Підлісецька

Синдром Туретта – це розлад нейрозвитку, який виникає у дітей, підлітків й дорослих.

Існує багато неправдивих уявлень та міфів щодо цього синдрому. Важливо їх виправляти, оскільки вони часто призводять до упередження щодо людей із синдромом Туретта.

Міф №1

У кожної дитини чи дорослого із синдромом Туретта основним симптомом є вигукування нецензурних слів.

ФАКТ:

Хоча в засобах масової інформації це часто зображується як поширений симптом синдрому Туретта, насправді надмірне та неконтрольоване вживання нецензурної лексики, відоме як копролалія, зустрічається лише у 10% осіб із синдромом Туретта .

Міф №2

Кожен, хто має тики, також має синдром Туретта.

ФАКТ:

Усі люди з синдромом Туретта мають тики, але наявність тиків не обов’язково означає, що у вас цей розлад. Синдром Туретта є найважчим типом тикових розладів. Для того, щоб поставити цей діагноз, людина повинна мати в анамнезі кілька моторних тиків і принаймні один голосовий тик більше року.

Міф №3

Люди з синдромом Туретта можуть контролювати свої рухи та звуки, якщо вони дійсно цього хочуть.

ФАКТ:

Вважається, що моторні та голосові тики є результатом зміненої структури та функції мозку, тому вони мимовільні або неконтрольовані. Деякі люди мають здатність тимчасово переривати свої тики, але це має нетривалий ефект.

Міф №4

Якщо нема тиків, то дитина вилікувалась.

ФАКТ:

Люди з синдромом Туретта, особливо діти, щоб адаптуватися чи почуватися «нормальними», можуть тимчасово пригнічувати тики та інші симптоми, особливо за допомогою поведінкової терапії. Хоча симптоми можуть змінюватися з часом, а деякі тики з’являтися і зникати, відсутність тиків не означає, що дитина «вилікувалась».

Міф №5

Синдром Туретта спричинений стресом або нещасливим дитинством.

ФАКТ:

Стрес не є причиною цього розладу, хоча може погіршити симптоми у деяких людей. Точна причина синдрому Туретта залишається невідомою, однак поточні дослідження показують, що, він, ймовірно, успадковується. Пренатальні, перинатальні, аутоімунні фактори та фактори навколишнього середовища також можуть сприяти розвитоку цього розладу.

Міф №6

Тики виникають тільки у дітей.

ФАКТ:

Хоча синдром Туретта і тики частіше спостерігаються у дітей, ці тикові розлади зустрічаються в усіх вікових групах. У той час як тики можуть зменшуватися, коли дитина стає старшою, багато дорослих все життя живуть із постійними тиками, які можуть змінюватися від легких до важких. Однак для того, щоб людині поставили діагноз синдром Туретта, тики повинні початися до 18 років.

Міф №7

Синдром Туретта впливає на інтелект.

ФАКТ:

Синдром Туретта не впливає на інтелект. Однак частина людей із синдромом Туретта мають проблеми з навчанням або інші супутні розлади, такі як обсесивно-компульсивний розлад, розлад дефіциту уваги та гіперактивності чи інші тривожні розлади.

Міф №8

Люди з синдромом Туретта не можуть вести нормальний спосіб життя

ФАКТ:

У той час як синдром Туретта може мати вкрай негативний вплив на спосіб життя одних людей, інші можуть вести багате та повноцінне життя. Багато людей із синдромом Туретта мають високі здобутки і стали успішними музикантами, хірургами чи спортсменами.

У підготовці використано матеріали Tourette Association of America.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00