k s logo main
Стан гармонії. Чи можливо в складні часи відчувати гармонію?
ks img blog 17

Стан гармонії. Чи можливо в складні часи відчувати гармонію?

Ірина Скорбач

Гармонія тіла, розуму, самоусвідомлення себе – це складові нашого доброго самопочуття. Бути у формі, не піддаватися зовнішнім подразникам, не втрачати зв’язку із собою – це підсвідоме прагнення кожного з нас, бажання мати ідеальний стан себе.
Наш психофізіологічний стан є підґрунтям успіху у всіх сферах. Тільки тоді ми віримо в себе, в позитивну самооцінку, в свої здібності, цілі та реалізацію цих цілей.
Ми не усвідомлюємо себе прекрасними, якщо ми не зростаємо особистісно, духовно. Ми можемо посміхатись, а всередині себе відчувати смуток.

Часто в розмові, особливо зараз, ми чуємо слово «стрес». Які ж є його причини? Сучасний світ формує пріоритет цінностей. І часто це є цінність успіху. Споглядаючи на вибір книг в книгарнях, бачимо безліч порадників – як швидко заробити гроші, побудувати бізнес, схуднути, знайти партнера тощо. Наші цінності дають напрямок життю і активності, допомагають будувати плани.

Успіх, докази собі та іншим, що я можу досягнути, досягнення.. Але часом втрачаємо в інших речах. Згасає наш час на сім’ю, навчання, хобі, любов, духовність. Якщо ми фокусуємось на чомусь одному – ми маємо ризик втратити в іншому. І так народжується стрес. Стрес – це не конкретна ситуація, це наше ставлення до завдань, часу, термінів. Стрес – це природна форма стимуляції до мотивації та енергії до дії. Але коли маємо справу з надмірним стресом, то можуть бути наслідки, такі як депресивні, тривожні розлади, зниження імунітету, вплив на серцево-судинну систему, безпорадність, конфліктні ситуації тощо.

Яким чином мінімізувати наслідки дії стресу?

Варто спробувати змінити спосіб мислення і стиль життя. Наші думки впливають на емоції, а емоції на реакцію тіла. Втома, труднощі зі сном, зниження самооцінки, довіри до себе – це все пастки, в які легко потрапляють люди, якщо дозволяють собі мислити в негативній спосіб. Але що ми можемо змінити, на що ми можемо впливати? Це наше мислення! Наші думки можуть бути позитивні, добрі, оптимістичні, логічні, але також песимістичні, катастрофічні. Негативні думки викликають появу смутку, напруги, зниження настрою, пасивної поведінки. З часом формується хворобливий стан. Кожна людина здатна в природній спосіб самовідновитись. Ефективними є фізична активність, релаксаційні вправи. Але нерідко природні механізми в повній мірі не допомагають. І навпаки, людина втомлюється від певних симптомів, наростає хронічна втома.

Важливим є самоусвідомлення своїх потреб і самого себе – хто я є, який мій життєвий танець? Здорове харчування – збалансоване харчування з акцентом на різноманіття овочів, горіхи, що збільшують вміст цинку і тим самим впливають на настрій. Повноцінний сон. Медитації , які збільшують активність лівої півкулі, що відповідає за емоційний стан. Усмішки, сміх. Вчені з Британії довели , що усмішка генерує той рівень стимуляції мозку, рівноцінний з’їданню 2000 плиток шоколаду. Але шоколад в таких кількостях шкідливий, а усмішка є здоровою

Проживаймо життя якнайкраще! Плекаймо сад цінностей! Турбуймося про себе! А в разі труднощів завжди є ті, хто підтримає і допоможе розібратись у внутрішніх викликах.

Щодо зовнішніх викликів. В теперішній час маємо виклик усі Ми, Люди. Є дуже важлива наша спільна допомога один одному. Кожен стрес переживає по-різному. Але ми всі здатні співчувати, вболівати, бути підтримуючими, розуміючими, любити життя.

«Ми можемо творити мир з іншими людьми і зі світом, коли ми можемо бути в мирі самі з собою!» ( слова великого миротворця Тхіт Нхат Ханха)

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00