k s logo main
Що ми маємо на увазі, коли говоримо про психічне здоров’я дітей?

Що ми маємо на увазі, коли говоримо про психічне здоров’я дітей?

Олена Западнюк

Що ми маємо на увазі, коли говоримо про психічне здоров’я дітей? Коли все добре і не варто перейматися, а коли важливо втрутитися?

Ознакою доброго дорослішання є те, як із кожним роком дитина стає все самостійнішою, як усе менше потребує батьків і сміливіше досліджує світ.
Психічне здоров’я дитини невіддільне від її когнітивного та мовного розвитку, соціальної компетентності. Тут йдеться про бажання вчитися, називати речі, ставити питання і вміти при цьому порозумітися з іншими дорослими та дітьми.
Діти з раннього віку демонструють нам поведінку, яка може вказувати на труднощі із психічним здоров’ям або ж ризик розвитку психічних розладів у майбутньому.

Які є ранні ознаки проблем із психічним здоров’ям?

Насправді, ранні ознаки ризику розвитку психічних розладів у дітей переважно виглядають як “погана” поведінка чи надмірна емоційність, замкнутість, істерики, непослух. Інколи це можуть бути тимчасові особливості розвитку здорових дітей, а інколи це труднощі, що потребують втручання фахівців.

Які ознаки здорового психічного розвитку дитини?

Здоровий розвиток у дитини виглядає як допитливість, зацікавленість у пізнанні світу, здатність зупинятися, обдумувати, що відбувається навколо. Дитина може переживати різні емоції, прив’язаність, любов. Засмучуватися, коли щось йде не так, і повертатися до стану емоційної рівноваги без спеціальної інтенсивної допомоги з боку інших.

Звідки беруться психічні порушення у дітей?

Те, як працює мозок дитини з одного боку залежить від його біологічних параметрів, генетично запрограмованих особливостей, а з іншого боку — від впливу зовнішнього середовища, досвіду, якого зазнає дитина у процесі розвитку. Так званий токсичний стрес (занедбання, насильство, психічні травми) порушують процес розвитку дитячого мозку на біологічному рівні.

Як можна допомогти дитині із труднощами у сфері емоційної регуляції, поведінки, тривоги?

Насамперед, треба точно визначити причину виникнення труднощів. У цьому допоможуть фахівці у сфері психічного здоров’я дітей — психологи, психіатри, корекційні педагоги, логопеди. За потреби вони допоможуть дитині розвинути ті навички, яких їй бракує для успішного функціонування у соціумі та розвитку. Батьки отримають супровід та навчання для допомоги своїй дитині, зможуть регулювати навколишнє середовище малюка так, щоб воно стало середовищем розвитку, а рівень стресу був знижений до посильного.
Більшість емоційних і поведінкових труднощів у дітей можуть ніколи не розвинутися до рівня психічних проблем, якщо на них відреагувати на ранніх етапах. Належна підтримка та кваліфіковане втручання допоможе подолати або ж мінімізувати вплив психічних труднощів на життя дитини і її майбутнє.

За матеріалами www.developingchild.harvard.edu

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00