k s logo main
Сенсорні порушення у дітей із розладами спектру аутизму.

Сенсорні порушення у дітей із розладами спектру аутизму.

Анна Павлишин

У дітей та підлітків з розладами спектру аутизму можуть спостерігатись труднощі  у процесі обробки й сприйняття сенсорних даних, що поступають із зовнішнього середовища. Вони можуть відчувати як гіперчутливість – надмірну реакцію, при цьому сенсорні стимули можуть викликати значний дискомфорт, так і гіпочутливість – недостатню реакцію на широкий спектр подразників. 

З іншого боку, можна помітити, що дитина виявляє потребу у стимулюванні певної сенсорної системи як спробу збалансувати сенсорний дисбаланс, а також використовувати автостимуляцію як спосіб самозаспокоєння. 

Симптоми сенсорних гіперчутливостей: 

1. Візуальна гіперчутливість. Подразниками можуть бути яскраві об’єкти чи світло, певні кольори, об’єкти, що рухаються чи обертаються);

2. Гіперчутливість до звуків. Подразники: гучні або несподівані звуки при великій кількості людей, де є надмірний шум побутової техніки, наприклад, блендер, порохотяг або фен. Тоді дитина може закривати вуха, плакати та намагатися втекти від джерела шуму.

3. Смак. У дітей може спостерігатись гіперчутливість до певної текстури їжі, специфічних смаків: гострого, кислого, гіркого.  

4. Тактильна гіперчутливість. Наприклад, дотик до інших людей або до певних текстур чи поверхонь.

5. Гіперчутливість до специфічних запахів. 

Симптоми гіпочутливості у дітей та підлітків, наприклад, до болю чи холоду.  

Також ми можемо спостерігати потребу дитини в стимулюванні певної сенсорної системи для самозаспокоєння. Наприклад, вестибулярної: розгойдування, кружляння; тактильної: гра з  волоссям, крупами; акустичної: повторне прокручування певної мелодії або прослуховування як тече вода; візуальної: тривале розглядання світла, різних об’єктів, що крутяться або іграшок під певним кутом.

Рекомендації щодо подолання сенсорних проблем відрізняються залежно від індивідуальних порушень у сенсорних сферах. Тому, важливо провести детальний аналіз особливостей сенсорної системи для впровадження ефективних стратегій для їх пристосування. 

Рекомендації для батьків щодо пристосування до гіперчутливостей: 

1.  Звук: використання навушників/берушів у надто шумних середовищах або уникання великих скупчень людей, заняття у приміщеннях із закритими дверима. 

2.  Зір: використання сонцезахисних окулярів або головного убору. 

3.  Смак: уникання продуктів із яскравим запахом та вибір продуктів, до яких у дітей немає відрази, тобто, до певної текстури чи смаку.  Також, якщо у дитини наявна значна вибірковість у їжі, варто поступово ознайомлювати її з новим продуктом та вводити його в раціон. 

4.  Дотик: вибирати одяг із матеріалу, який буде комфортним для вашої дитини. 

Рекомендації для батьків щодо пристосування до гіпочутливості: 

1. Використання іграшок та інших сенсорних інструментів;

2. Часті перерви на «руханки» впродовж дня;

3. Важкі ковдри, підкладки або одяг, який забезпечує глибокий тиск;

4. Візуальна підтримка для тих, хто має труднощі з обробкою усної інформації;

5. Розташування меблів для забезпечення безпечного простору;

6. Вживання їжі з яскравим смаком або змішаної структури. 

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00