k s logo main
Розлади сну у дітей.

Розлади сну у дітей.

Анна Павлишин

Розлади сну можуть вражати від 20% до 30% маленьких дітей і включати проблеми з засинанням та неперервністю сну або небажані явища під час сну (парасомнії), наприклад, нічні жахи та сноходіння, а також розлади сну, які пов’язані з диханням.

Поширеність розладів сну.

Труднощі зі сном і часті нічні пробудження, спостерігаються приблизно у 20%-30% дітей віком від 1 до 5 років

Розлади сну, які пов’язані з диханням виникають у приблизно 2% випадків

Нарколепсія є доволі рідкісним розладом сну і спостерігається приблизно 1:10000 випадків. 

Поширеність розладів сну, як правило, ще більша серед дітей із супутніми психічними розладами. 

Причини розладів сну у дітей.

Як правило безсоння в ранньому дитинстві є поведінковим безсонням без специфічної етіології. 

У дітей з супутніми психічними розладами та соматичними захворюваннями можуть мати інші додаткові фактори ризику виникнення порушень сну, які включають: порушення циркадних ритмів, секреції гормону мелатоніну та вплив деяких медикаментів (наприклад, протиепілептичні препарати, психостимулянти). 

Види розладів сну у дітей.

Найпоширеніші проблеми зі сном:

  • Труднощі із засинанням або неперервністю сну. Це найбільш поширена проблема сну, яка характерна для дітей різного віку і характеризується труднощами із засинанням  і/або частими прокиданнями та ранніми пробудженнями. 
  •     Обструктивне апное уві сні зустрічається у 1–5 % дітей. Супроводжуються нічними порушеннями дихання (зупинки дихання уві сні, сопіння/задихання, хропіння). 
  •     Парасомнії часто зустрічаються в дитинстві; сноходіння, розмова уві сні, нічний переляк 
  •     Розлади циркадного ритму- характеризується труднощами із засинанням в соціально прийнятний час і супроводжується важкими ранковими пробудженнями та призводить до надмірної сонливості вдень чи безсоння. 
  •     Синдром неспокійних ніг проявляється як нестримне бажання рухати ногами, що зазвичай супроводжується неприємними відчуттями в ногах. 
  •     Нарколепсія: це центральний нервовий розлад, при якому мозок не може належним чином регулювати цикли сну та неспання. Це спостерігається доволі рідко у дітей. Діти з нарколепсією мають поганий сон, надмірну сонливість, напади сну та раптову втрату м’язового контролю. У них також може бути катаплексія — раптова та неконтрольована слабкість м’язів.

Коли труднощі зі сном є симптомом, а не окремим розладом сну.

  •     Порушення сну в структурі інших психічних розладів. Наприклад, при тривожних і депресивних розладах часто виникають труднощі із засинанням і підтриманням сну, тоді як одним із симптомів посттравматичного стресового розладу можуть бути нічні жахи, які пов’язані із травматичною подією. 
  •     Супутні психічні розлади при яких спостерігається порушення сну: інтелектуальна недостатність, розлад дефіциту уваги та гіперактивності, розлади спектру аутизму. 
  •     Соматичні захворювання такі як, бронхіальна астма, епілепсія чи дерматологічні захворювання можуть спричиняти порушення сну у дітей. 

Якщо у вашої дитини спостерігаються порушення сну, то варто звернутись до лікаря-педіатра  або лікаря-психіатра дитячого для проведення комплексного обстеження та розгляду необхідного плану допомоги. 

Комплексний план допомоги при розладах сну може включати:

  • Поведінкові втручання (нефармакологічні)- включають гігієну сну, програми навчання батьків, когнітивно-поведінкову психотерапію для дітей старшого віку, підлітків та молоді. 
  • Фармакологічні втручання– у разі неефективності поведінкового втручання лікар може розглянути питання про призначення доказової медикаментозної терапії.





Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00