k s logo main
Поведінкові втручання при лікуванні тикових розладів

Поведінкові втручання при лікуванні тикових розладів

Леся Підлісецька

Багато людей із синдромом Туретта та хронічними тиковими розладами мають тики, які не перешкоджають у повсякденні і не потребують лікування. 

Та іноді тики викликають біль, стрес або заважають навчанню чи соціальному життю.

Незважаючи на те, що тики зазвичай лікують медикаментозно, зростає кількість досліджень, які підтримують поведінкові методи лікування, зокрема комплексне поведінкове втручання та тренінг заміни звичок.

 

Тренінг заміни звичок є одним із найбільш досліджуваних поведінкових способів управління тиками. 

 

Він складається з двох основних компонентів:

 

  • тренінг усвідомлення тиків, який навчає пацієнтів краще усвідомлювати свої тики та розпізнавати ранні ознаки, що передують виникненню тику
  • тренування конкуруючої відповіді, яке навчає пацієнтів виконувати довільні рухи, несумісні з певним типом тику.

 

Наприклад, якщо у дитини з синдромом Туретта є тик, що включає потирання голови, новою поведінкою для неї може бути покладання рук на коліна або схрещування рук так, щоб потирання голови не відбувалося.

Комплексне поведінкове втручання базується головним чином на тренінгу заміни звичок, а також включає тренінг релаксації й функціональне втручання для виявлення та пом’якшення ситуацій, які можуть посилити тяжкість тиків.

 

  • Тренування релаксації. Спираючись на тренінг усвідомлення тиків, діти та підлітки  вивчають і застосовують вправи на розслаблення та дихання, коли помічають спонукання до тика.
  • Втручання, що базуються на функціональному аналізі поведінки. Дітей заохочують і хвалять за адаптацію нових навичок до повсякденного життя вдома, у школі чи в інших громадських місцях.

При комплексному поведінковому втручанні психотерапевт працює з дитиною та її батьками, щоб краще зрозуміти типи тиків, які вона має, і зрозуміти ситуації, в яких тики значно погіршуються.

 

Щоб ця форма терапії була успішною, дитина повинна не тільки відвідувати терапевтичні заняття, але й виконувати домашні завдання й практикуватися вдома.

Тому підтримка та заохочення батьків й всіх хто близький дитині з синдромом Туретта та хронічними тиковими розладами є важливим компонентом лікування.

Дані досліджень показують, що 87% учасників, які покращили своє життя за допомогою комплексного поведінкового втручання, продовжували почуватися добре через шість місяців після лікування. 

Слід пам’ятати, що поведінкові втручання не є лікуванням; це стратегія управління. Діти та підлітки вивчають набір навичок управління, які можуть застосовуватися протягом усього життя за потреби.

 






Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00