k s logo main
Порушення сну у дітей з розладами спектру аутизму

Порушення сну у дітей з розладами спектру аутизму

Анна Павлишин

Діти з розладами спектру аутизму (РСА) часто можуть мати супутні розлади сну. Труднощі зі сном можуть негативно впливати на соціальну взаємодію, академічні досягнення та самопочуття батьків.

Порушення сну у дітей з розладами спектру аутизму можуть виникати внаслідок складнощів із заспокоєнням та засинанням, зокрема, підвищена тривожність або нездатність розслабитися може призводити до безсоння. Ще однією з причин є нерегулярна секреція гормону сну, мелатоніну, який контролює режим сну, або наявність нетипових добових ритмів (біологічний годинник). Сенсорні відмінності, такі як підвищена чутливість до синього світла від смартфонів, ноутбуків та інших екранів, або чутливість до певних звуків, можуть призводити до дискомфорту у дітей з аутизмом. Також порушення сну можуть виникати внаслідок труднощів зі  сприйняттям соціальних сигналів у дітей з РСА, коли вони не встановлюють зв’язку між тим, що члени сім’ї йдуть спати, та власною потребою у сні.  Порушення сну у вигляді гіперсомнії (надмірний сон) виникає у зв’язку із  підвищеним виснаженням, яке може бути результатом додаткового стресу, який був спричинений соціальними ситуаціями. 

Першим кроком перед впровадженням ефективних стратегій для подолання порушень сну у дітей з РСА є детальна оцінка причин таких порушень. Скринінг повинен включати аналіз режиму дня, графіку та гігієни сну. Крім того, лікар проводить ретельний моніторинг з метою виявлення можливих основних медичних захворювань, які можуть спричинити порушення сну, таких як: тонзиліт, аденоїди, шлунково-кишкові розлади або судоми, а також наявність розладів сну: апное, синдром неспокійних ніг тощо.

Основою лікування є впровадження розпорядку сну і режим відходу до сну. 

Стратегії для подолання порушення сну у дітей із розладами спектру аутизму. 

  1. Встановіть режим сну та створіть візуальну підтримку, наприклад, розпорядок дня у картинках та візуальний розклад сну. Встановлення постійного розпорядку сну – корисне для всіх проявів поведінкового безсоння, від труднощів у засинанні до нічних пробуджень.
  2. Впроваджуйте певні ритуали перед сном. Процес засинання має включати три-чотири заспокійливі дії, такі як: прийняття ванни, переодягання піжами, читання історій чи казок. Використовуйте той самий порядок щовечора, аби допомогти дитині розслабитися та підготуватися до сну.
  3. Вибирайте спокійні чи заспокійливі ігри наприкінці дня.
  4. Зменшуйте використання гаджетів впродовж дня.
  5. Забезпечте комфортне середовище для сну: переконайтеся, що комфортна температура в кімнаті та приберіть зовнішнє світло.
  6. Використовуйте натуральні матеріали і кольори для постільної білизни,  які відповідають уподобанням вашої дитини.
  7. Якщо дитина не реагує на рекомендовані зміни поведінки, лікар-психіатр дитячий може розглянути питання про прийом медикаментів. Такі стратегії лікування можуть допомогти покращити якість життя дітей з розладами спектру аутизму, а також зменшити рівень стресу.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00