k s logo main
Обмеження на відеоігри

Обмеження на відеоігри

Леся Підлісецька

Батьки дітей та підлітків віком до 18 років,  повинні мати основне право голосу у визначенні відповідних обмежень для ігор. Наявність чітких і послідовних інструкцій щодо відеоігор запобігає надмірній грі.

Ось вказівки щодо обмеження ігор для вашої дитини:

  • Пам’ятайте, що до ігор ваша дитина може приступати лише після того, як виконає всі свої інші обов’язки впродовж дня, зокрема шкільні завдання та домашні справи. Обов’язково перевірте якість і повноту виконання шкільного завдання, перш ніж дозволити дитині почати грати. Грати у відеоігри має бути привілеєм, який можна заробити. Гра не є невід’ємним правом!
  • Встановіть чіткі обмеження на ігри вашої дитини. Американська академія педіатрії пропонує відводити час від 30 до 60 хвилин на день у навчальні дні та 2 години або менше у вихідні дні. Незалежно від того, які обмеження ви вважаєте доцільними, деякі дні на тиждень повинні бути взагалі без ігор. Вкрай важливо переконатися, що ваша дитина розвивається, підтримує та отримує задоволення від інших видів діяльності, не пов’язаних із гаджетами.
  • Визначте реальні наслідки за порушення правил. Наслідки повинні негайно застосовуватися. Одним із варіантів може бути повна заборона на ігри (або використання медіа загалом) на кілька днів або тижнів, якщо дитина не дотримується правил.
  • Після того як ви встановили свої правила, ви повинні постійно їх контролювати та застосовувати. Ви не можете дозволити своїй дитині порушувати правила, коли ви втомлені або розсіяні. Незалежно від інших проблем, які виникають, ви повинні негайно встановлювати наслідки, якщо ваша дитина порушує правила. Ви повинні відчувати себе комфортно з планом, який ви пропонуєте, і ви повинні здатними його виконувати. І мати, і батько, повинні брати участь у моніторингу ігрового часу та правил, які його стосуються.
  • Переконайтеся, що ви знаєте і схвалюєте, в які ігри грає ваша дитина. Запитайте дитину безпосередньо або перегляньте у веб-переглядачі, якщо ви не впевнені. Дізнайтеся про улюблені ігри своїх дітей. На додаток до встановлення правил щодо часу гри, ви також повинні включити правила, пов’язані з типами дозволених ігор. Ви повинні запобігати купівлі та використанню ігор із яскравим насильством або сексуальним вмістом.
  • Визначте інші види відпочинку. Заміна ігор іншими видами діяльності має вирішальне значення для зміни надмірної ігрової поведінки. Щоб допомогти вашій дитині заповнити вільний час, активно сприяйте участі в інших розважальних заходах. Подумайте про заняття, якими ви та інші члени сім’ї можете займатися з вашою дитиною. Заміна занять повинна відбуватися у ті дні тижня і в той час доби, коли ваша дитина найчастіше грає у відеоігри.
  • Пропонуйте позитивне підкріплення для неігрової діяльності. Нагороджуйте свою дитину, якщо вона бере участь у діяльності, яка не пов’язана з іграми. Ці винагороди можуть бути як матеріальними, так і нематеріальними, наприклад словесна похвала чи просто увага. Ви можете замінити час гри корисними розважальними заходами, і ці заняття також можуть служити винагородою за те, що дитина не грає в ігри. Позитивне підкріплення для неігрової діяльності є одним із способів покращити ці стосунки, і це також може бути корисним для дитини.

Підготовлено за матеріалами:

Pause and Reset: A Parent’s Guide to Preventing and Overcoming Problems with Gaming is by Nancy M. Petry, PhD. Copyright © 2019 by Author and published by Oxford University Press. All rights reserved.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00