k s logo main
Нервова анорексія та ризики для здоров’я у дітей та підлітків

Нервова анорексія та ризики для здоров’я у дітей та підлітків

Анна Павлишин

Нервова анорексія пов’язана з численними загальними медичними ускладненнями внаслідок втрати ваги, недоїдання та наявності поведінки, яка запобігає збільшенню ваги.

Нервова анорексія має один із найвищих показників смертності серед усіх психічних захворювань.

Фізичні симптоми внаслідок обмеження у споживанні їжі, на які варто батькам звернути увагу:

  • запаморочення, непритомність;
  • блідість шкіри;
  • млявість, відчуття постійної втоми;
  • біль у животі;
  • нудота;
  • мерзлякуватість.

Медичне обстеження визначає чи можливе амбулаторне лікування, чи потрібна негайна стаціонарна допомога. Через потенційно небезпечні наслідки розладів харчової поведінки рекомендовано, щоб медичне обстеження проводили перед початком психотерапевтичного втручання.

Фізичне обстеження включає: 

  • визначення індексу маси тіла (ІМТ),
  • перевірка життєво важливих показників, таких як частота серцевих скорочень, артеріальний тиск, температура.
  • вимірювання зросту, оскільки одним із фізичних ризиків є зниження темпу росту та щільності кісток.
  • огляд шкіри на предмет сухості дерми, наявності тонкого волосся на руках (лануго), акне та дерматит.

Інструментальні обстеження.

Оскільки порушення ритму серця є одним із потенційно небезпечних ускладнень, важливо провести електрокардіограму (ЕКГ). Ускладнення, виявлені за допомогою ехокардіографії (Ехо-КГ), включають зменшення об’єму та функціонування серця, а також наявність рідини в серцевій сумці. Виявлення шлунково-кишкових, легеневих та гінекологічних ризиків відбувається за допомогою ультразвукового дослідження (УЗД).

Лабораторні дослідження включають:  загальний аналіз крові й більш спеціалізовані аналізи крові для моніторингу рівня електролітів і білка, а також функціонування печінки, нирок і щитоподібної залози.

Госпіталізація може знадобитися через медичні ускладнення (порушення серцевого ритму, зневоднення, дисбаланс електролітів), постійну відмову від їжі, тривале голодування та значне зниження маси тіла.

Важливо, щоб батьки взяли на себе відповідальність за повернення ваги до норми, оскільки нервова анорексія впливає на здатність молодої особи самостійно контролювати своє харчування.

Допомагати дитині скеровувати свою увагу до нормального харчування та збільшення ваги потрібно в добрий спосіб, без осуду, з підтримкою та розумінням.

Якщо є можливість, залучайте до процесу одужання сестер, братів чи близьких друзів, щоб підтримувати дитину за межами всього, що не стосується вживання їжі: спільні хобі, перегляд фільмів, розмови, ігри, прогулянки.

Як батьки можуть допомогти при відновленні харчування

  • Потурбуйтесь про регулярне споживання їжі у визначені години, згідно з рекомендаціями дієтолога.
  • Заохочуйте з’їсти трішки більше, аніж хочеться, але без надмірного тиску. Пам’ятайте, що дитина чи підліток відчуває значну тривогу під час кожного прийому їжі.
  • Для уникнення епізодів компенсаторної поведінки, яка може завадити набору ваги, не залишайте наодинці після прийому їжі.
  • У дітей з розладом харчової поведінки протягом дня, під час та після прийому їжі є часті думки про їжу, які викликають тривогу та відчуття провини. Тому допомагайте відвертати увагу на цікаві заняття або розмови, які не стосуватимуться їжі.

Підбадьорливі слова від близьких — саме те, чого найбільше потребує дитина, щоб продовжити свій нелегкий шлях до одужання.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00