k s logo main
Коли необхідно звертатись за фаховою допомогою?

Коли необхідно звертатись за фаховою допомогою?

Юліана Маслак

Звертатися за фаховою допомогою важливо у випадках, коли дитина проявляє ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Чим швидше виявлено та розпочато лікування, тим ефективніше може бути подолання цього стану. Ось деякі симптоми, які можуть свідчити про необхідність звернення за допомогою:

  1. якщо дитина проявляє інтенсивні реакції, з якими не справляється, наприклад, дитина повторно переживає травматичні сцени у формі інтрузій чи переживань, має нічні жахи, страшні сновидіння, пов’язані із травмою, які призводять до різкого прокидання та великої емоційної реакції, дитина виявляє агресивність, яка не характерна для неї, постійно знаходиться в стані високої тривоги та гіперзбудливості або, навпаки, пригнічення та безнадійності, що не були притаманні попередньо, дитина уникає будь-чого, що нагадує їй про травматичну подію, включаючи розмови, місця та людей.
  2. якщо дитина скаржиться на болі та дискомфорт, такі як болі у животі, головний біль чи інші форми фізичного дискомфорту без медичної причини, порушення сну, наприклад, безсоння, жахи та інші порушення сну.
  3. якщо в дитини різко і суттєво погіршилась академічна успішність або змінилась у соціальній поведінці, наприклад, втратила інтерес до друзів, змінилась в поведінці або дистанціювалась від рідних.
  4. якщо здоров’я і життя дитини знаходиться в небезпеці, наприклад, дитина говорить про заподіяння собі шкоди чи самогубство, потрібна термінова консультація фахівця.

Ці інтенсивні симптоми можуть значно впливати на якість життя дитини та її функціонування у школі та вдома. Якщо батьки або інші дорослі помічають будь-які симптоми ПТСР, важливо звернутися за фаховою допомогою, щоб забезпечити належне лікування та підтримку для дитини. У випадках підозри на ПТСР або схожих психічних проблем, важливо консультуватися з психіатром, психологом або іншими фахівцями з психічного здоров’я, які можуть здійснити відповідну оцінку та рекомендації для подальшого лікування.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00