k s logo main
Коли близька людина загинула від самогубства…

Коли близька людина загинула від самогубства…

Юліана Маслак

Зустріч з самогубством близької людини є надзвичайно тяжкою та болісною ситуацією. Надіємось, деякі поради, які подаються нижче, стануть в підтримку дорослим та дітям, які втратили когось через самогубство.

Рекомендації для дорослих:

  1. Не бійтеся звертатися по допомогу: шукайте підтримку у близьких друзів, родини або фахівців, таких як психотерапевт чи консультант, розмовляйте про свої почуття та досвід із тими, на кого ви можете покластися.
  2. Дозвольте собі проживати емоції: біль, гнів, вина є зрозумілими переживаннями під час втрати. Не приховуйте свої почуття, але також не засуджуйте себе за них.
  3. Пам’ятайте про турботу про себе: намагайтесь зберігати звичний для себе режим дня, подумайте над тим, як ви можете відновлювати свої ресурси.
  4. Будьте уважними до стану дитини, яка втратила когось з рідних: діти можуть реагувати на смерть по-іншому, наприклад, більше приховувати і не ділитись своїми переживаннями. Будьте уважними до їхніх змін у поведінці та почуттях.

Як підтримати дітей, коли хтось з рідних чи знайомих загинув від самогубства?

  1. Будьте відкриті для розмов: надайте можливість дитині висловити свої почуття та питання. Спробуйте відповідати на них відверто та чесно, з врахуванням їхнього віку. Важливо, аби ваші відповіді були прості та зрозумілі і давали дитині підтримку та надію.
  2. Будьте уважні до почуттів дитини: дозвольте дітям виражати та проживати свої емоції, допоможіть їм зрозуміти, що саме зараз з ними відбувається.
  3. Намагайтесь підтримувати звичний для дитини режим дня: зберігайте стабільність та розпорядок для забезпечення відчуття безпеки для дитини.
  4. Поговоріть про спогади: поділіться своїми спогадами про загиблого, намагайтесь бути уважними до тих моментів, де дитині важко зрозуміти намір загиблого.

Повідомлення про самогубство близької людини є надзвичайно важким завданням. Ось декілька рекомендацій, як повідомити дитину про самогубство когось з її близьких чи знайомих.

  1. Будьте делікатними і відвертими: коли ви говорите про самогубство, постарайтесь делікатно, але щиро повідомити про те, що сталось дитині.
  2. Обирайте слова з обережністю: спробуйте уникати деталей або графічного опису, який може негативно вплинути на дитину.
  3. Будьте підтримуючими: будьте готовими слухати та підтримувати тих, хто отримав цю новину. Вислухайте запитання дитини та з мудрістю дайте на них відповіді. Дитина може відчувати страх, сум і непевність. Надайте їй впевненість, що ви тут, щоб допомогти, і намагайтеся створити атмосферу відкритості та безпеки.
  4. В разі необхідності пам’ятайте, що можна звернутись за фаховою допомогою, якщо ви бачите, що дитина чи інші дорослі потребують цього.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00