k s logo main
Дитина та гаджети
ks img blog 22

Дитина та гаджети

Віра Наливайко

Цікаве дослідження щодо перебування дітей на просторах інтернету провела дитячий психолог Єкатерина Мурашова у 2011 році. У своєму експерименті вона виділила 3 групи батьків та їхніх дітей віком 9-12 років.
У першій групі були батьки, які дуже суворо слідкували за часом дітей в інтернеті, мали встановлену норму часу для них. До другої групи були віднесені батьки, які також мали норми часу для інтернету, але час від часу діти «торгувалися» з ними і таким чином вмовляли їх порушувати встановлені правила. Третя група батьків не контролювала своїх дітей щодо «екранного» часу зовсім.

За умовами експерименту, діти замірювали скільки часу вони перебували в інтернеті по факту (не повідомляючи про це батькам).
За результатами експерименту виявилось, що батьки 1-ї групи були переконані, що їхні діти проводили в інтернеті 7 годин на тиждень, адже це був встановлений ними ліміт. Але насправді їхні діти проводили там майже 22 години. Діти пояснили, що мали доступ до гаджету, коли мама відволікалась, він/вона ходили в гості до друзів тощо…
Батьки 2-ї групи вважали, що їхні діти проводили в інтернеті 11,5 годин на тиждень, але за результатами експерименту діти перебували в інтернеті більше 24 годин.
Батьки 3-ї групи вважали, що діти проводять 25 годин в тиждень, проте, як виявилось – 23 години.

Про що свідчать такі дані? Реальний час перебування дитини в інтернеті не залежить від зусиль батьків, дитина все одно надолужить «заборонене» в тій мірі, скільки їй потрібно.
Також цікаво зауважити, що саме робили діти, перебуваючи в інтернеті: 1 група – грали в ігри; 2 група – грали та спілкувались; 3 група – мандрували інтернетом у пошуках цікавого та спілкувались.
Безумовно, в сучасному світі інтернет надає безліч можливостей для розвитку, це безкоштовний простір для пошуку відповідей і ми вже не уявляємо свого життя без доступу в ці безмежні тенета інформації. То ж, скільки часу виділяти дітям для гаджетів і чи варто їх взагалі обмежувати у цьому?

Якщо ви хочете впорядкувати екранний час своїх дітей дотримуйтесь наступних загальних порад:

1. Час, який дитина проводить із гаджетом, має бути чітко регламентований родинними правилами. Багато психологів стверджують, що чим більше для дитини існує зрозумілих правил «що можна-не можна», тим простіше їй зростати. Такі гнучкі правила насправді не обмежують, а створюють безпечний простір для розвитку дитини. Тож, якщо ви маєте правило для дитини «НІ екранам за годину до сну», то це правило є непорушним і його мають дотримуватись усі родичі.

2. Батьки повинні показувати на особистому прикладі, що життя є не лише у гаджеті/телефоні, адже діти наслідують поведінку батьків. Не відволікайтесь на гаджет, спілкуючись із дитиною, «занурюйтесь» у нього у разі свідомої потреби.

3. Якщо ваша дитина дошкільник, пам’ятайте: у дитини до 7 років не сформована зона мозку, яка відповідає за саморегуляцію. Тобто, дитина фізіологічно не здатна зупиняти свій час за гаджетом так, як це робить дорослий, вона не здатна керувати цим часом раціонально.

4. Пам’ятайте, що для дошкільника екранний час є особливо небезпечний, адже кадрова частота мультфільмів складає 24 кадри на секунду. Дитяче око сприймає це як миготіння, а нервова система ще не здатна до його обробки. Дитина не відчуває такої втоми, але її психіка трансформує перевтому у перезбудження. Як наслідок маємо істеричні прояви, негативізм, порушення сну, супротив тощо.

5. Якщо ви потребуєте часу побути наодинці, поясніть це дитині доступними словами, не замінюйте власну «свободу» гаджетом для малечі. Батьки мають право на втому, саме тому ви не можете «належати собі», тільки якщо у вашої дитини в руках планшет.

6. Наповнюйте життя якісним відпочинком: живе спілкування усією родиною є незамінним. Якщо дитині дати вибір, то вона без сумніву обере порибалити із татом, аніж гру на комп’ютері.

7. Пам’ятайте, що ігор, які «розвивають» не існує: це маркетингова хитрість. Розвиває усе, із чого складається реальне життя, і саме ці «реальні» навички будуть базовою опорою розвитку для вашої дитини у майбутньому.

Посилання на вказане дослідження: https://snob.ru/selected/entry/121270/

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00