k s logo main
Чи є в мене ПТСР: поради для молоді

Чи є в мене ПТСР: поради для молоді

Наталя Олійник

ПТСР розвивається внаслідок пережитої травматичної події, тобто події, де була загроза твоєму життю чи ти був свідком подібного. Фізичне чи сексуальне насильство, ДТП, пожежа, природні катастрофи, ракетні обстріли чи військові дії – це приклади травматичних подій, які, нажаль, можуть досвідчувати молоді люди. 

Реакції у відповідь на травматичний досвід у всіх є дуже різними. В тебе може порушитись сон, спогад про травматичну подію може часто зринати у твоїй голові, тобі може бути важко розслабитись, ти можеш відчувати надмірну тривожність, настороженість, пригнічення, страх або роздратованість. Всі ці  реакції є нормальними реакціями на ненормальну ситуацію. 

Якщо твоєму життю більше нічого не загрожує, протягом кількох днів чи тижнів твій стан стабілізується. В цей час особливо цілющою є турбота про себе, підтримка та розуміння друзів та рідних. З часом твоє тіло і психіка прийде до своєї норми, а пережите стане частиною твого, хоч неприємного, досвіду. 

Проте в частини молодих осіб, близько 10-30 % з числа тих, що пережили психотравмуючий досвід, розвинеться ПТСР. Це означає, що травматична подія, яка вже відбулась, буде продовжувати впливати на тебе і твоє життя. 

Діагностувати ПТСР може лише фахівець, наприклад психіатр, після детального обстеження. Для цього лікар може використовувати спеціальні опитувальники та інтервʼю.

Якщо ти пережив/-ла травматичну подію, хочеш дізнатись, чи в тебе є симптоми ПТСР?

Найперше, згадай, чи ти знову і знову переживаєш травматичну подію:

  • чи зринає спогад про травматичну подію у твоїй свідомості без твого бажання та супроводжуєтся емоційним дистресом (до речі, такі спогади називаються інтрузії)?
  • чи ти маєш нічні жахи чи гнітючі сновидіння, зміст яких повʼязаний з травматичною подією?
  • чи в тебе є настільки сильний спогад, що в той момент ти почуваєшся і дієш так, ніби подія відбувається знову (це називається флешбек)?
  • чи те, що нагадує про подію – звуки, запахи, форми, місця, та ін.- викликає сильну фізичну (пришвидшене серцебиття, виступає піт, стискає в грудях) і емоційну реакції ( тривога, страх)?

По-друге, подумай, чи ти уникаєш того, що може нагадати тобі про пережиту подію? Або ж намагаєшся не згадувати та не думати про те, що відбулось?

  • ти уникаєш місць, ситуацій, людей, розмов, предметів, які пов’язані з подією?
  • ти уникаєш неприємних емоцій, думок і спогадів повʼязаних з подією? 

По-третє, тобі важко розслабитись? Ти наче постійно перебуваєш у стані напруги та очікуванні на небезпеку?

Ти можеш бути:

  • дратівливим,
  • надмірно настороженим,
  • мати порушений сон,
  • мати труднощі з концентрацією уваги.

Часто молода особа може мати негативні думки щодо себе, почуття провини чи сорому за те, що відбулось. А також відчувати пригнічення, безнадію та бажання померти. 

Зверни увагу! Якщо з моменту травматичної події минуло більше одного місяця, і тобі не стає краще. В тебе присутні мінімум по одному симптому з кожної групи. Це суттєво псує якість твого життя – ймовірно у тебе ПТСР. Звернись будь ласка по допомогу. Ти можеш мати кращу якість життя. Існують ефективні методи допомоги. 

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00