k s logo main
Чи варто хвилюватись через коронавірус?
ks img blog 23

Чи варто хвилюватись через коронавірус?

Тетяна Рощіна

Хвилюватись про коронавірус варто, але у корисний спосіб!
Хвилювання – це особливий вид думок, важлива складова роботи мозку. Кожна людина у житті має хвилювання – це певна сигналізація, яка дає знати про те, що щось не так, вони мобілізують і сповіщають: “увага! небезпека!”, це спроба справитися із виниклою загрозою.
У людей із посиленою системою безпеки будь-які хвилювання здаються корисними, не важливо, пов׳язані з реальною проблемою чи гіпотетичною. Хвилювання можна розділити на два табори: корисні та некорисні, але розрізнити їх не завжди можливо однозначно. Ситуація з коронавірусом у світі є реальною проблемою. Але що некорисного у тому, щоб хвилюватись – дивитись новини зранку до вечора, без кінця розмовляти про це, катастрофізувати майбутнє? Можливо те, що у такій спосіб людина нічого не робить, щоб впоратися з проблемою, ніяк не може вплинути на те, щоб зупинити пандемію, а просто витрачає ресурс і енергію, час – лише шкодить собі і оточуючим, підсилюючи стрес і тривогу. Тобто хвилювання беруть владу над життям людини.

Як хвилюватись у корисних спосіб? Виконувати умови карантину. Подбати про себе і близьких, організувати своє життя. Використовувати час ефективно – запланувати зробити те, на що раніше не вистачало часу. Бути з близькими, підтримувати один одного. Якщо є можливість, допомогти тим, хто потребує допомоги (зняти підтримувальне відео, написати пост, занести продукти літній людині тощо).

Тобто, корисні хвилювання, пов׳язані з реальною проблемою, оцінюють ситуацію збалансовано, ведуть до корисних дій щодо вирішення проблем; контрольовані і обмежені у часі, стосуються загроз, на які людина має вплив. Тобто допомагають вирішити проблему – обрати найкращі варіанти, розробити кроки для вирішення, знайти потрібні ресурси.

Некорисні хвилювання нагадують жувальну гумку: наш мозок раз за разом «прожовує» тривожні думки, прокручує їх у голові, але ніяких конструктивних рішень та дій це не несе – вони пов׳язані з малоймовірними проблемами, перебільшують небезпеку і катастрофізують наслідки, не ведуть до дій, тривалі і неконтрольовані, стосуються проблем, на які людина не має впливу.

За допомогою цих критеріїв можливо визначити хвилювання. Упродовж дня їх виникає тисячі: від «чи встигну зробити заплановане?» до «у чому сенс життя?». Куди їх «відправляємо» і як сортуємо, залежить від нас.

Чи варто виділяти бюджет свого організму на некорисні хвилювання? Яка користь просто хвилюватися? Яка шкода? Зважте результати відповідей і свідомо переключіть увагу на щось важливе і необхідне! І похваліть себе, якщо вдалось! Якщо не вийде з першого разу, підтримайте себе і повторіть знов!
Якщо ж хвилювання виявиться корисним – напишіть план вирішення проблеми і дійте, якщо це можливо у цей момент! Якщо ні – зробіть, що можете, заплануйте, коли і як будете реалізовувати план, і відпустіть хвилювання, переключіть увагу на щось значиме!

Якщо хвилювання надмірні: складно засинати, тисне у грудях, переїдаєте чи постійно нудить, не залишайтеся з цим наодинці – центр «Коло сім׳ї» працює в онлайн режимі, тож ви можете записатися на психотерапію у зручному форматі.

Міцного здоров׳я і хвилюйтесь лише у корисний спосіб!

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00