k s logo main
Чи може людина втратити все?

Чи може людина втратити все?

Ольга Сергієнко

Вперше таке питання спало мені на думку, коли у 2014 році, чітко усвідомивши, що ми хочемо жити в Україні, ми залишили в Донецьку все, що будували разом з чоловіком більше 15 років, все своє попереднє життя. Тільки відремонтовану власну квартиру, де все ретельно було підібрано до кожної маленької деталі, з великою любов’ю та натхненням ( як будують свій ДІМ),  прекрасну роботу, улюблене місто, чудову школу для дітей, багато класних  гуртків, можливість бачитись з батьками так часто, як ми звикли, до того, ще безліч маленьких важливих дрібниць, і разом з тим мрії та надію на повернення до звичного життя. Незважаючи на те, що всі рідні та близькі були живі, було відчуття глибокої важкої втрати. Тоді це просто не вкладалося в голові, та постійно виникало питання « який сенс у житті, якщо в одну мить ти можеш втратити все, що маєш?», «який сенс знову щось робити, якщо таке може повторитися?» З того часу, як я стала вчитися когнітивно-поведінковій терапії, я чомусь великі надії покладала на мозок, вирила, що він таки знайде якийсь вихід. І одного прекрасного дня це сталося. В голові виникла думка «на матеріальне надії немає, я не можу його убезпечити, треба накопичувати щось, що у людини не можна забрати, що назавжди залишиться з тобою, стане твоєю внутрішньою опорою». Залишилось трошки, знайти що це може бути? І тоді, в одній з книжок, я натрапила на список, який вразив мене, щось назавжди змінив всередині та показав цеглини, з яких цю внутрішню опору можна побудувати. Це був список загальнолюдських цінностей. Кожне слово з цього списку глибоко резонувало всередині та надихало діяти, їх було близько 40 (на разі їх є набагато більше), я подумала, що так багато, це круто, є з чого обрати і мені, і кожному, хто на нього дивиться, бо всі ми маємо різні важливі для нас речі.

Перед тим, як писати, я знову подивилася на ці прості слова. Залишу  тут 10 важливих для мене на сьогодні.

  1. Прийняття: бути відкритим і приймати себе, інших, життя
  2. Приймати виклики : рости, вчитися, вдосконалюватися
  3. Співчуття : діяти з добротою по відношенню до тих, хто має труднощі
  4. Відважність: бути мужнім або хоробрим перед обличчям страху, загрози або труднощів
  5. Цікавість: цікавитися, бути відкритим; досліджувати і відкривати
  6. Свобода: жити вільно; вибирати, як  жити і допомогти іншим зробити те ж саме
  7. Прощення: бути прощаючи по відношенню до себе та інших
  8. Щедрість: бути щедрим, ділитися, давати щось собі або іншим
  9. Терпеливість: спокійно чекати, того, що для тебе важливе, якщо зараз це неможливе
  10. Чуттєвість: створювати, досліджувати і насолоджуватися досвідом, який стимулюють п’ять органів чуття.

Мені  завжди важко обирати обмежену кількість, бо майже кожне слово осяює світлом з середини. Я бачила цей список нескінчену кількість разів за ці 8 років, працюючи та викладаючи, я не можу до нього звикнути, він кожного разу промовляє до мене по-різному, відкриває, щось нове.

Згодом це стало технікою, яку ми активно використовуємо в терапії. Суть її дуже проста. Потрібно обрати спочатку п’ять речей, які вже є достатньо присутніми у Вашому житті, знати та добре усвідомлювати, що є Вашим ресурсом вже. Потім обрати п’ять цінностей, присутність яких Ви хочете збільшити на цьому етапі свого життя. І розробити конкретні кроки до втілення, бо всі зміни в нашому житті відбуваються через дію.

Наприклад, якщо обрати ЩЕДРІСТЬ. Що можна зробити сьогодні (щось приготувати або купити  та пригостити співробітників), протягом тижня ( щось принести стареньким сусідам, яким важко дійти до магазину, коли не працюють ліфти через відключення) та протягом місяця або півроку (зібрати та передати щось, чого потребують зараз різні групи людей).

І так до кожної важливої для Вас зараз цінності. В залежності від того, на якому етапі життя Ви зараз знаходитесь, різні поняття можуть бути для Вас актуальними, тому з часом можна переходити до інших слів з цього переліку.

Так з кожною дією, кожним новим кроком укріплюється цей внутрішній каркас, та більш чітко формується відповідь на питання «чи може людина втратити все?» Звісно, НІ! Неможливо забрати  вдячність, довіру, повагу, чесність, доброту, духовність, справедливість…

У кожного з нас є можливість стати багатими на все життя.

І ще одна важлива річ формується з такого досвіду «якщо ти один раз зміг відновити своє життя, то зможеш і вдруге, якщо доведеться», але тепер не так страшно, бо внутрішня опора вже є і вона нікуди не дінеться, непорушний фундамент закладено.

Пишу цей текст з великою повагою до людей, які вже відновилися, та з великою надією та підтримкою  до  тих, хто зараз відновлює своє здавалося б зруйноване життя.

 

 

 

 

 

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00