k s logo main
9 способів як підтримати учнів із синдромом Туретта

9 способів як підтримати учнів із синдромом Туретта

Леся Підлісецька

Хоча кожен учень унікальний існують загальні рекомендації, які можуть допомогти учневі з синдромом Туретта або іншим тиковим розладом, досягти успіху в навчанні та соціальному житті.

  1. Майте на увазі, що тики — це мимовільні рухи та звуки, які то посилюються, то слабшають і можуть змінюватися непередбачувано. У багатьох випадках учні з синдромом Туретта докладають багато зусиль, щоб придушити свої тики й уникнути негативної уваги з боку однокласників. 

 

  1. Зменшуйте стрес та хвилювання. Стрес зазвичай посилює симптоми. Таким чином, виявлення факторів, які впливають на збільшення тиків, і застосування відповідних пристосувань або спеціальних освітніх послуг часто зменшують симптоми.

 

  1. Визначте дефіцит навичок, який може сприяти посиленню стресу/симптомів, а також стратегії та засоби підтримки для усунення цього дефіциту.

 

  1. Ігноруйте тики, на які можна не звертати уваги. Це демонструє прийняття та нормалізує синдром Туретта та інші пов’язані симптоми. Моделювання прийняття може зменшити як булінг, так і стрес, а також може допомогти учневі з синдромом Туретта зосередити свою енергію на навчанні, а не на придушенні тиків.

 

  1. Обдумайте, чи потрібні пристосування для проблем з почерком. Проблеми з почерком є ​​одними з найпоширеніших труднощів для дітей із синдромом Туретта. Пристосування можуть включати використання комп’ютера, планшета або надання нотаток.

 

  1. Пам’ятайте про супутні розлади, такі як обсесивно-компульсивний розлад або синдром дефіциту уваги та гіперактивності, які дуже поширені серед учнів із синдромом Туретта. Симптоми цих розладів часто є більш проблематичними та важчими для лікування, ніж самі тики.

 

  1. Намагайтеся бути креативними з втручаннями. Навчання довготермінових життєвих стратегій, розроблення модифікацій, пристосувань та надання підтримки є тими стратегіями, які найбільше сприяють успішності учнів з тиковими розладами .

 

  1. Залучайте учня з синдромом Туретта до розробки планів і стратегій для управління тиками, які важко або неможливо ігнорувати.

 

  1. Сприяйте спілкуванню з батьками чи опікунами дитини. Обов’язково поділіться досягненнями та сильними сторонами учня, а не лише його слабкими сторонами.



Підготовлено за матеріалами Tourette Association of America.

 

 

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00