k s logo main
7 міфів про лікування депресії

7 міфів про лікування депресії

Леся Підлісецька

«Я сам справлюсь з депресією», «Ліки зроблять з мене зомбі», «Антидепресанти- це назавжди» та багато іншого можна почути про депресію. Незважаючи на те, що цей розлад є одним із найпоширеніших, досі існує багато міфів та хибних уявлень.

 

Міф №1

Депресію лікувати не треба, зникне сама по собі.

Депресія це серйозний психічний розлад, який негативно впливає на самопочуття, спосіб мислення та поведінку дитини чи підлітка. Це може призвести до проблем у школі, стосунках з сім’єю, друзями.Тому важливо вчасно звернутися за допомогою, адже симптоми депресії можуть посилюватися, якщо їх не лікувати.

 

Міф №2

Медикаменти це єдиний спосіб вилікувати депресію.

Лікування депресії залежить від того, наскільки сильно виражені симптоми.Коли симптоми легкого ступеню, рекомендується психотерапія, зокрема когнітивно-поведінкова та інтерперсональна. Ці два методи мають вагомі докази ефективності і рекомендовані як основні форми допомоги дітям та підліткам із депресією.

При помірній та важкій формі депресії психотерапія часто використовується разом із антидепресантами.

 

Міф №3

 Антидепресанти швидко «виправлять» депресію.

Дітям та підліткам з депресією може знадобитися деякий час, щоб відчути повну дію антидепресанту.Більшості з цих медикаментів потрібно мінімум чотири-шість тижнів, щоб досягти належного терапевтичного рівня.

Крім того антидепресанти не призначені для «виправлення» депресії як такої. Більшість дітей та підлітків з депресією потребують вирішення психологічних чи соціальних проблем, які сприяють виникненню цього розладу.

 

Міф №4

 Антидепресанти змінюють особистість.

Антидепресанти, які зазвичай призначають як першу лінію лікування депресії, включають селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (CІЗЗС). Вони не здатні змінити особистість людини.Антидепресанти можуть зменшити симптоми, які обтяжують дітей та підлітків з депресією.Поведінка може змінюватися,адже антидепресанти повертають до попереднього рівня функціонування до депресії, але особистість залишається незмінною.

 

Міф №5

 Антидепресанти викликають звикання.

Антидепресанти, які рекомендовані протоколами лікування, у правильно підібраній дозі не викликають у дитини бажання приймати їх. Попри те, припинення прийому ліків без вказівок фахівця може спричинити синдром відміни. Його можна уникнути, якщо обережно та під наглядом свого лікаря зменшувати прийом ліків.

 

Міф №6

 Антидепресанти потрібно приймати до кінця свого життя.

Рекомендована тривалість прийому антидепресантів може змінюватися залежно від тяжкості стану та призначеного плану лікування. Більшість дітей та підлітків, які приймають антидепресанти, припиняють їх призначення через 6 місяців після настання ремісії депресії.

 

Міф №7

 Психотерапія при депресії вчить просто позитивно думати про свої проблеми та своє життя.

Золотим стандартом лікування дітей і підлітків з депресією є когнітивно-поведінкова терапія.Вонанавчає дітей та підлітків, як їхні думки, почуття та поведінка взаємопов’язані, як зміна одного компоненту впливає на інші. Наприклад, терапевт також заохотити дітей та підлітків повернутися до занять, які їм подобалися в минулому, а потім спостерігати, як це впливає на їхній настрій. Це називається поведінковою активацією.

Запис на прийом

Виберіть філію:

Запис на консультацію у Львові

Пн-Пт 10:00-17:00

Запис на консультацію у Києві

для дитини/підлітка:

Пн-Пт 10:00-18:00

для дорослої особи:

Пн-Пт 09:00-17:00

Запис у телеклініку

Пн-Пт 10:00-17:00